szkolenia językowe dla firm

Ryż preparowany krobia

Ryż preparowany

Od najmłodszych lat towarzyszy nam ryż preparowany. Inna jego nazwa to ryż dmuchany czy też parboiled i powstaje w procesie poddania białego ryżu działaniu pary wodnej w otoczeniu o niezmiernie wysokiej temperaturze. Jeszcze wiele lat temu była to szalenie znana przekąska zwłaszcza ze względu na swoją niską cenę. Dzisiaj z kolei częściej możemy spotkać ryż preparowany w formie wafli ryżowych, które są fenomenalnym zamiennikiem pieczywa. 
Zarówno pociechy jak i dorośli ubóstwiają konsumować ryż preparowany głównie na imprezach domowych albo przy okazji seansów filmowych. Czy jest coś, co wciąga bardziej od pojadania smacznego i nietuczącego ryżu preparowanego? 
W 2012 roku świat obiegła wiadomość, że naukowcy ulepszyli w znacznym stopniu proces preparowania ziaren ryżu, dzięki czemu udało się uzyskać o wiele bardziej odżywczą jego formę. Nowa forma ryżu preparowanego jest trzy razy bardziej zasobna w białko i zawiera o wiele więcej odpowiednich dla organizmu związków. Według zaprezentowanych badań nowy ryż preparowany zawiera plus minus trzy razy więcej białka i aż osiem razy więcej zdrowego błonnika. Oprócz tego w jego składzie wyszukamy także wapno, żelazo, cynk i inne mikroelementy, których brakuje w typowym ryżu. Taki nowo odnaleziony ryż preparowany stał się kapitalnym dodatkiem do płatków śniadaniowych, zdrowych przekąsek a także batoników. Dzięki swoim zdrowym cechom ryż ten mógłby być też kapitalną przekąską wyprzedawaną w sklepikach szkolnych. Jego walory smakowe w dalszym ciągu zostały bez zmian, natomiast o wielo lepiej wpływa na organizm młodych ludzi.
Od wielu lat w naszej kuchni zdołamy spotkać potrawy, w których zużywany jest ryż preparowany. Jedną z najczęściej spotykanych są słodkie przekąski w postaci tzw. szyszek. Ten rozkoszny rarytas ma swoich adoratorów na całym świecie, a robiony jest najczęściej w okresie przedświątecznym. Jako że z wyglądu przypomina szyszkę ma dwoiste zastosowanie- jest rozkoszną i pożywną zakąską, a jeżeli przytwierdzimy do niej nieduży zaczep, możemy bez kłopotu ozdobić w takie szyszki naszą choinkę.
Ażeby samemu upichcić szyszki z ryżu preparowanego potrzebujemy oprócz samego ryżu jeszcze masło i masę krówkową czy też kajmak. Samo upitraszenie jest dziecinnie łatwe i bez wątpienia poradzi z nim sobie nawet laik. Kiedy w rondelku rozpuścimy już masło, dorzucamy masę krówkową bądź kajmak, a w następnej kolejności podgrzewamy na małym ogniu wolno mieszając. Po pozyskaniu jednorodnej gęstości wsypujemy ryż preparowany i w dalszym ciągu wolno mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Zestawiamy z kuchenki a kiedy masa lekko się ostudzi kształtujemy szyszki. Ta łatwa w przygotowaniu przekąska ubogaci każde spotkanie z przyjaciółmi.


Możliwość komentowania jest wyłączona.

bioogrzewanie.pl